Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Φέτος στο σχολείο μας  πραγματοποιήσαμε ένα διαγωνισμό φιλαναγνωσίας με βραβείο – έκπληξη, στον οποίο μπορούσαν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες που αγαπούσαν ή ήθελαν να μάθουν να αγαπούν το βιβλίο. 
 Σκέψεις για την υλοποίηση του:  Φέτος ξεκίνησε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος « Το βιβλίο ένα παράθυρο στον κόσμο, στη χαρά, στη φαντασία και στη ζωή » που ένας από τους στόχους του είναι και η προώθηση της  φιλαναγνωσίας. Ελπίζουμε να οργανωθεί και να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα την επόμενη σχολική χρονιά, γιατί θα έχουμε γίνει και εμείς λίγο σοφότεροι και θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε πιο ουσιαστικά τους περισσότερο αδιάφορους.
Διαδικασία: Μοιράστηκαν σε κάθε τάξη ερωτηματολόγια, οι μαθητές/μαθήτριες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα συμπλήρωσαν και ακολούθησε η επεξεργασία τους.
Στο τέλος έγινε η κλήρωση παρουσία της ομάδας που πραγματοποίησε το διαγωνισμό και της υπεύθυνης καθηγήτριας.
               Επεξεργασία του ερωτηματολογίου
 Οι ερωτήσεις  1, 2, 3, 4, είχαν  τη μορφή  πολλαπλών  απαντήσεων, δηλαδή  ήταν κλειστού τύπου, ενώ οι ερωτήσεις 5, 6, 7 , ήταν   ανοιχτού τύπου με σκοπό ο κάθε διαγωνιζόμενος  να  πει  την άποψή του και  να δώσει ιδέες που θα μπορούσαν  να  αξιοποιηθούν στην πορεία του διαγωνισμού .
Στην ερώτηση  1 όλοι απάντησαν  το αναμενόμενο, ότι  διαβάζουν περισσότερα από  δύο  βιβλία  το εξάμηνο, στοιχείο  που μας  έκανε  να δεχτούμε  ως  αξίωμα την αγάπη των παιδιών  για  το βιβλίο.
Στην ερώτηση 2 η πλειοψηφία απάντησε ότι διαβάζει βιβλία φαντασίας και περιπέτειας, ανεξάρτητα από το φύλο αλλά σύμφωνα με τη ηλικία τους. Όταν τους ρωτήσαμε να μας πουν το λόγο , απάντησαν ότι τους αρέσουν περισσότερο τέτοια βιβλία.                      Τι είδους βιβλία προτιμάτε; 


 


Ερώτηση 3 ,  όπου όλοι εκτός από έναν απάντησαν ότι συμμετέχουν στο διαγωνισμό επειδή αγαπούν το διάβασμα. Αρκετοί όμως έδωσαν κάποιον άλλον λόγο σχετικό με την πρώτη επιλογή.
                 Ερώτηση 3: Γιατί συμμετέχουν στο διαγωνισμό; 
  Στην ερώτηση 4  αφορούσαν το έντυπο της βιβλιοπαρουσίασης. Ρωτήσαμε τους μαθητές/μαθήτριες την άποψή τους με σκοπό να το βελτιώσουμε και να το οργανώσουμε καλύτερα στην πορεία της σχολικής χρονιάς αλλά και στο μέλλον.

Στην ερώτηση 5, 6   Οι απαντήσεις των παιδιών ήταν συναρπαστικές και διαφορετικές καθώς ο κάθε ένας είχε τον δικό του λόγο που του άρεσε το βιβλίο. Παρόλα αυτά ορισμένες απαντήσεις ήταν όμοιες.
  Στην ερώτηση 7                Ποιο θα θέλατε να είναι το έπαθλο ; 


Από τα παραπάνω προκύπτουν γενικά συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση των παιδιών με το βιβλίο αλλά δυστυχώς και στοιχεία για τη σχέση των παιδιών με τα καταναλωτικά πρότυπα ζωής που τα οδηγούν προς συγκεκριμένες συμπεριφορές και προσδοκίες.

Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές/μαθήτριες μας και ελπίζουμε σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στο μέλλον από τα παιδία του σχολείου μας.

Τίτλοι κάποιων βιβλίων που διαβάστηκαν με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας:
Ø  Αγαπητέ θεέ
Ø  Vampire Diaries
Ø  Το άλογο του πολέμου
Ø   Αόρατοι ρεπόρτερ – Η τελευταία συναυλία
Ø  Τα 13 μυστικά
Ø  Ο κλέφτης μάγος
Ø  Το παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία
Ø  Το ψέμα
Ø  Όστρακο στα μαλλιά
Ø  Πρώτη μέρα στο νέο σχολείο για πάντα
Ø  Το πέμπτο βουνό
Ø  14 και ερωτευμένη
Ø  50 αποχρώσεις του γκρι
Ø  Καναρίνι και μέντα
Ø  Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Ø  Η χώρα των μαγικών ονείρων
Ø  Βαλς με δώδεκα θεούς
Ø  Έραγκον
Ø  Χάρι Πότερ: Η κάμαρα με τα μυστικά

Τίτλος :<<Αγαπητέ θεέ>> Ερίκ Εμμανουέλ ΣμιΘ
Περίληψη:  Το βιβλίο <<Αγαπητέ θεέ>> περιέχει γράμματα που στέλνει ένα άρρωστο παιδί στο θεό. Τα γράμματα αυτά είναι γράμματα θλίψης κ’ καημού του παιδιού όμως είναι πολύ αυθόρμητα. Ο Ήρωας του βιβλίου υπομένει την αρρώστια του κ’ προσπαθεί  να διατηρήσει την περηφάνια του.
   Τίτλος :<<Όστρακο στα μαλλιά>> Μερκούριος Αυτζής
Περίληψη: Ένα θαλάσσιο όστρακο σημαδεύει άλλοτε με τραγικές συνέπειες και άλλοτε με καλές και τυχερές συνέπειες τη ζωή τεσσάρων κοριτσιών που έζησαν στο ίδιο τόπο αλλά σε διαφορετικές ιστορικές εποχές. Η φίλιννα είναι ένα κορίτσι που ζει στα μέσα της Νεολιθικής εποχής, η Βεριννώ είναι μια βοσκοπούλα που ζει στα χρόνια του φιλίππου  Β’ , η Χρυσαυγή, κόρη ψαρά που ζει στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και η Αυγή που είναι μια σύγχρονη κοπέλα. Αυτές οι τέσσερις κοπέλες θα γνωρίσουν τι  θα πει η λέξη πόλεμος , μάχη , το μίσος αλλά και τι θα πει αγάπη αφού και οι τέσσερις θα ερωτευτούν κάποιον. Και φυσικά θα γνωρίσουν τη δύναμη της μοίρας που κανείς μας δεν μπορεί να αλλάξει.
 Τίτλος : <<Το άλογο του πολέμου>> Μαίκελ Μορπούμπο
Περίληψη: Το βιβλίο βασίζεται σε μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και σε ένα ζώο. Συγκεκριμένα με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, ο Τζόι ,το αγαπημένο άλογο του νεαρού Άλμπερτ , πουλιέται  στο ιππικό και στέλνεται με καράβι στη Γαλλία. Με τον αξιωματικό του , ο Τζόι ρίχνεται εναντίον του εχθρού και γίνεται μάρτυρας της φρίκης της πρώτης γραμμής. Όταν ο αξιωματικός του σκοτώνεται , ο Τζόι προσφέρει της υπηρεσίες του και στις δύο πλευρές μέχρι που θα βρεθεί ολομόναχος στην ουδέτερη ζώνη. Αλλά ο Άλμπερτ δεν μπορεί να ξεχάσει με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να τον βρει και να τον φέρει πίσω στην πατρίδα του.
 Τίτλος :<<Έραγκον>> του  Κρίστοφερ Παολίνι
Περίληψη: Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε ένα φτωχό χωριατόπαιδο, ο Έραγκον , που βρήκε μέσα στο δάσος μία γυαλιστερή γαλάζια πέτρα, πιστεύοντας ότι είχε κάποια χρηματική αξία. Ο Έραγκον θα κάλυπτε τα έξοδα της οικογένειας. Αλλά μία μέρα ανακάλυψε πώς αυτή η πέτρα έκρυβε μέσα της ένα μικρούλι δράκο. Ο Έραγκον σύντομα ανακαλύπτει πώς είχε μια πανάρχαια κληρονομία. Όμως μέσα σε μία νύχτα η ζωή του αλλάζει. Έτσι αναγκάζεται να μπει σε ένα επικίνδυνο κόσμο και να ακολουθήσει  το πεπρωμένο της μαγείας και της δύναμης το. Και έτσι αρχίζει ο μύθος του Έραγκον του Δρακοκαβαλάρη που με τον δράκο του, με ένα αρχαίο σπαθί ως οδηγός και της συμβουλές ενός γεροπαραμυθά που αντιμετωπίζει το πεπρωμένο του. Οι σκοτεινοί εχθροί μιας αυτοκρατορίας που την κυβερνά ένας διεφθαρμένος και δαιμονικός βασιλείας , βρίσκεται στα χέρια του Έραγκον.          

Για τη σύνταξη ερωτηματολογίου, πραγματοποίηση του διαγωνισμού και διεξαγωγή αποτετελεσμάτων  εργάστηκαν οι μαθητές :  

Παπαξενίδης Αλέξανδρος, Τσολάκης Θεόδωρος και Χαλαιτσίδης Λάζαρος.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου