Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου η 23η Απριλίου!


Όλα ξεκίνησαν στο Παρίσι το 1995 όταν η UNESCO καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου με σκοπό να αποδοθεί παγκόσμιος φόρος τιμής στην λογοτεχνία και φυσικά για να παρακινήσει τον κόσμο και κυρίως την νεολαία να ανακαλύψουν τον κόσμο του βιβλίου.

Η σημερινή ημέρα δεν επελέγη τυχαία. Σαν σήμερα το 1616 έφυγαν από την ζωή δυο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, δημιουργός του γνωστού Δον Κιχώτη, και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό σημαντικό γεγονός, η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Στην Καταλονία, είναι τόσο σημαντική η μέρα αυτή που εορτάζεται από όλους με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα» . Είναι μία παραλλαγή του Αγίου Βαλεντίνου, με πολύ πιο βαθύ νόημα καθώς δεν υπάρχει ίχνος καταναλωτισμού παρά μόνο η έκφραση του έρωτα μέσω της λογοτεχνίας και των κόκκινων τριαντάφυλλων.

Κάθε χρόνο επιλέγεται μία πρωτεύουσα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, όπου η UNESCO προσπαθεί για ένα ολόκληρο έτος να μεταδώσει την θετική επιρροή που έχει ένα βιβλίο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα, κυρίως τους νέους.

Εφέτος, ο κλήρος έπεσε στην Νιγηρία και συγκεκριμένα στο PortHarcourt. Το σχέδιο για την σωστή επιμόρφωση των νέων στην Νιγηρία, σε μία χώρα όπου ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης (του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής) είναι χαμηλός, τίθεται σήμερα σε λειτουργία και η διάθεση για ουσιαστική αλλαγή και βοήθεια είναι μεγάλη.

briefingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου